Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, Paypal

Ingyenes Házhozszállítás

80 000,-Ft feletti vásárlás esetén

Egészségpénztár

Matracvásárlás egészségpénztárra

Megbízható Bolthálózat

Profi szaktanácsadás 2008 -óta

Matracos Bejegyzések
Matrac Ász
Matrac Ász
2009.02.06 22:54
Matracvásárlási tippek

Matracvásárlási tippek

Néhány fontos dolog, amit az egészséges alvásról tudni érdemes. Az itt közzé tett cikkek, tanulmányok több éves tapasztalataink illetve folyamatos kutatómunkánk eredményeként jöttek létre. Igyekszünk közérthető nyelven minél teljesebb képet adni a matracok és matrac vásárlás rejtelmeiről!

Néhány fontos dolog, amit az egészséges alvásról tudni érdemes.

Az interneten rengeteg álláspont, tévhit kering. Ha ezek egyszer le vannak írva az ember hajlamos elhinni, hogy annak valaki utána járt és az szilárd kutatómunka eredménye. Sajnos ez néha nem így van és ennek a vásárló látja kárát.

Az itt közzé tett cikkek, tanulmányok több éves tapasztalataink illetve folyamatos kutatómunkánk eredményeként jöttek létre. Igyekszünk közérthető nyelven minél teljesebb képet adni a matracok és matrac vásárlás rejtelmeiről! A cikkek száma folyamatosan bővül, érdemes többször is visszatérni ide.

Matrac próba, avagy hogyan teszteljünk?

- Fontos hogy ne csak megtapogassuk vagy ráüljünk a matracra, mert attól még nem tudjuk meg milyen érzés lesz benne feküdni. Egyes matracok felső kényelmi rétege lágyabb és ez könnyen félrevezethet minket.

Akár egy cipővásárlásnál itt is érdemes alaposan kipróbálni leendő matracunkat.

- Vásárláskor lehetőleg az alvásmódunknak megfelelően feküdjünk a matracra. Ne pattanjunk fel hirtelen, hanem időzzünk rajta minél többet és nézzük meg több testhelyzetben is. Érdemes az elején szűkíteni a kört 3-4 szóba jöhető matracra, majd végig próbálni őket újra. Addig érdemes próbálgatni, amíg minden kétség eloszlik döntésünk felől.

- Ha hanyatt fekve próbáljuk a matracot nyúljunk be a kezünkkel a derekunk alá és nézzük meg kitölti e rendesen azt a részt a matrac. Ha túl kemény vagyis nem fogadja be fenekünket eléggé akkor ott a gerincünk S formájából adódóan híd keletezik vagyis nem lesz alátámasztva. Ebből az következik, hogy azon a területen nem tudnak elernyedni izmaink. Ilyenkor érdemes megpróbálni egy másik matracot is.

Ha oldalt fekszünk a vállunkon és a csípőnkön van a hangsúly. Ezeknek a kijjebb álló testrészeknek megfelelő mértékben be kell süllyedniük a matracba ahhoz, hogy a gerincünk oldalról nézve minél kevésbé hajoljon meg illetve ne alakuljanak ki nyomáspontok az említett területeken. - A matracon próba közben helyezkedjünk el kényelmesen és ne lógassuk le a lábunkat vagy tartsuk a fejünket a magasban. Szóval feküdjünk fel rendesen!

Attól nem kell zavarba esni mit szól majd ehhez az eladó, hiszen o már talán ezerszer végignézte ezt a folyamatot.<

- Tudom nehéz megmondani pár perc alatt melyik ágybetét lesz számunkra a legmegfelelőbb, de a próba lényege valójában az, hogy az adott lehetőségeket összehasonlítsuk egymással. Mivel akár 10 évre választunk fekhelyet, vagyis több ezer órát fogunk eltölteni benne ez a minimum amit meg kell tennünk. Így nagyobb eséllyel választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb matracot. - Az ágybetét huzata lehetőleg legyen anti-allergén.

Napjainkban egyre többen lesznek allergiások, sajnos ez ma már szinte népbetegség. A sok stressz, nem megfelelő táplálkozás, legyengült immunrendszer, szennyezett levegő egyre jobban igénybe veszi a szervezetünket.

Kemény vagy puha matrac?

Szélsőséges keménységek

Abban mindenki egyetért, hogy a teljes ellazuláshoz megfelelő alátámasztás kell a testnek!

Ami fontos, hogy nem szabad minden esetben általánosítani!

Minden ember más tulajdonságokkal rendelkezik (testsúly, alvástípus, alvási szokások), tehát ezeket figyelembe véve nem felelhet meg mindenkinek ugyanaz a matrac.

A keménység relatív!

Vagyis ami az egyik embernek kemény vagy puha az a másiknak a testsúlya vagy alvástípusa miatt épp megfelelő választás lehet. Nem úgy kell nekiindulni a vásárlásnak, hogy puha vagy kemény matracot akarok venni, mert a szélsőséges keménységeknél mint ahogy azt az ábra is mutatja pont az ellenkező hatást lehet elérni. Valójában egyedfüggő kinek milyen keménység lesz ideális és nem csak kemény vagy puha matrac létezik...

Leginkább két sajátos tényező fogja meghatározni, hogy milyen keménységű matrac lesz az ideális számunkra. Az egyik a testsúly a másik a leggyakoribb alvóhelyzetünk, vagyis az alvástípusunk!

A kemény matrac

Az ortopéd orvosok szívesebben ajánlják a kemény matracokat, mivel ezek használatával elkerülhető, hogy hason, illetve háton fekvés közben természetellenes szögben süppedjünk be a matracba.

(Ez nem minden esetben helytálló megállapítás.)

Az emberek nem elhanyagolható hányada oldalt is alszik, például a hölgyek 90%-a. Arról nem is beszélve, hogy háton fekvő pozícióban ha nem fogadja be rendesen a fenekünket a matrac a gerincünk S formájának köszönhetően deréktájékon híd keletkezik. Ilyenkor nincs megfelelő alátámasztás és azon a területen az izmok nem tudnak rendesen elernyedni. Tehát nem tehermentesíti gerincünket megfelelően.

Megjegyzés:

Az ortopéd orvosok egy része nem igazán van tisztában a mai matrac gyártás technikai szintjével, fejlettségével. Nem annyira tájékozottak mint a matracokkal foglalkozó szakemberek, hogy a mai modern kor matracai mire képesek a test és gerinc megfelelő alátámasztása terén.

Ajánlás:

A kifejezetten kemény matracokat általában nagyobb súlyú személyeknek ajánljuk, akik többnyire hason vagy háton alvók. Illetve bizonyos orvosi esetekben, amikor ez indokolttá válik. Ne felejtsük el itt sem, hogy nem feltétlenül a legkeményebb a legjobb.

A puha vagy félkemény matrac

Az oldalt fekve alvóknál a váll és medence tájékon nagyobb nyomáspontok keletkeznek, ami lassítja a vérkeringést., Ez legtöbbször zsibbadást is eredményezhet, mely a leggyakoribb oka lehet az éjszakai forgolódásnak, nyugtalan alvásnak.

A rugalmasabb felületű, viszonylag lágyabb vagy félkemény matracok általában nagyobb testbefogadó képességgel rendelkeznek. Jobban elnyelik a vállat csípőt és ez által kisebb nyomás alakul ki ezeken a területeken. Ilyenkor oldalt fekve a gerinc jobban ki tud egyenesedni (oldalról nézve persze). A kor előre haladtával vagy életmódunkból adódóan ízületeink már sokkal több odafigyelést igényelnek. Ilyen esetekben is szoktuk ajánlani a váll és csípőízületek terhelésének csökkentésére.

Megjegyzés:

Nem mindegy, hogy ez az ágybetét mitől és mennyire puha, mint ahogy az sem, hogy milyen a szerkezeti felépítése vagy alapanyaga. Általánosítani itt sem szabad!

Na de mitől is lehet egy matrac puha?

A. mert már elhasználódott esetleg ki is van gödrösödve

B. mert a gyengébb minőségnek köszönhetően sosem nyújtott megfelelő alátámasztást

C. mert nem a mi súlyunknak megfelelő

- Vagy azért mert matracunk pont rugalmas felületű mely leginkább csak ott süllyed be ahol terhelés éri!

A laikusok számára elsőre ez nehezen megkülönböztethető. A pontrugalmas anyagból készült matracok sokkal puhábbnak tűnhetnek az esetleg megszokott merevebb felületű hagyományos matracunknál! Ezeknél azonban a keménység máshogy mérendő egy merevebb sík rugalmas rendszerhez képest.

Ajánlás:

A puha vagy félkemény matracokat leginkább közép illetve kisebb súlyú személyeknek szoktuk ajánlani oldalt alváshoz vagy vegyes alvástípushoz. A hölgyek 90%-a leginkább oldalt alvó testi adottságaikból adódóan. Ehhez párosul az átlagosan kisebb súly is és a két tényezőt együtt figyelembe véve nekik kimondottan nem ajánlott kemény matracot választani. Gyermekeink is hasonló igényekkel rendelkeznek. 8-10 éves kor alatt is inkább a viszonylag lágyabb matracok ideálisabbak mivel ebben a korban a testtömeg még nem jelentős.

Összefoglalás

A statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb vegyes alvástípusú, középsúllyal rendelkező embernek a félkemény kategória válhat ideális alátámasztássá. Persze vannak kivételes esetek is. Mindenesetre a szélsőségesen kemény vagy puha alátámasztásoktól érdemes tartózkodni. Ha jól akarunk, választani keressünk fel egy szakembert, szaküzletet ahol kifejezetten ezzel foglalkoznak, és ne az önjelölt matracspecialista szomszéd vagy rokon tanácsait vegyük alapul, akik meg vannak elégedve a saját ágybetétükkel.

Szóval félre kell tenni az előítéleteket, régről visszamaradt berögződéseket és tisztalappal nekivágni a vásárlásnak az alvástípusunkat és testsúlyunkat figyelembe véve.

Egyben vagy két darabból érdemes venni matracot?

Általában 2 kisebb darabból szoktuk ajánlani az ágybetéteket, mert könnyebb a kezelhetőségük.

A bonellrugós matracoknál az áthullámzás kiküszöbölése végett, a biomatracoknál inkább a súly miatt, hiszen majd kétszer olyan nehezek, mint egy átlagos rugós matrac.

Némely esetben a párok közti jelentős súlykülönbség, vagy eltérő alvási szokások indokolják a két különálló matrac használatát.

A 160/200 vagy 180/200 méretű ágybetéteket akkor szoktuk egyben javasolni, ha az nem ágykeretbe kerül pl. földre illetve galériába. Ilyenkor nincs, ami összetartsa a két matracot és könnyen szétcsúszhatnak. Esetleg akkor mikor egy pár kimondottan szorosan összebújva szokott aludni. Ez esetben egyikük mindig középre kerül az ágyban, vagyis a két matrac szélére, ami nem a legideálisabb.