Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, Paypal

Ingyenes Házhozszállítás

100 000,-Ft feletti vásárlás esetén

Egészségpénztár

Matracvásárlás egészségpénztárra

Megbízható Bolthálózat

Profi szaktanácsadás 2008 -óta

Ágykeret cikkek
Matrac Ász
Matrac Ász
2010.04.20 22:58
Ágyneműtartós Ágy

Ágyneműtartós Ágy

Számos beépített ágyneműtartós ágykeret létezik többféle alapanyagból, a legkülönfélébb variációkban Ágyneműtartós termék ismertető, Részletes termék leírások, tippek, Ágyneműtartó fiók

Legyen az egyszemélyes, vagy franciaágy, meghatározó szerepet töltenek be életünkben. Az ágykeretek már évszázadok óta díszítik hálószobáinkat. Például az első lelet Egyiptomból származik. A franciaágy vagyis dupla ágy a napjainkban ismert formájában a romanika korszakban jelent meg először. Guy De Maupassant szavaival élve: "A hely ahol születünk, szeretünk, és meghalunk." Igen találó megfogalmazása ez annak a lakberendezési tárgynak melyben életünk egyharmadát töltjük. Ágyunk jelenti azt a helyet ahol megnyugvást, szerelmet, örömöt, esetleg bánatot lelünk.

Tanácsok franciaágy vásárláshoz

A leendő franciaágyunk kiválasztásakor az esztétikai szempontok mellett a praktikusságot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Egy jó ágykeretnek a napi használat során felmerülő igényeknek is meg kell felelnie. A bőséges kínálat, a hatalmas árkülönbségek, a felturbózott marketing gyakran megnehezíti a döntést.

Mindenek előtt határozzuk meg milyen igényeink vannak!

Franciágy mérete

A kényelmes körbejárhatóság érdekében minimum 30-40 cm helyet érdemes hagyni az ágykeret mellet. Számolni kell a szobában található bútorokkal, szegélyekkel, befelé nyíló ajtókkal nehogy kellemetlen meglepetés érje az embert.

Két felnőtt ember számára általában 160 vagy 180 cm széles franciaágy az ideális. Nagyobb testalkat vagy éjjelente bekéredzkedő kisgyermekek esetén akár 200 széles is lehet. A 140 cm széles ágy inkább nagyon kevés hellyel rendelkező, lakótelepi félszobákban ajánlott.

Átlagnál magasabb személyeknek érdemes 210 esetleg 220 cm hosszú ágyat választani, hogy ne lógjon le a lába az ágyról.
Az ajánlott matrachosszúság: testmagasság plusz 15-20 cm.

Ágykeret dizájn kontra praktikusság

A különféle stílusú franciaágyak némelyike igen mutatós, viszont nem mondható praktikusnak. Az egyedi dizájn néha nemvárt bosszúságot okozhat a későbbi használat során.

A túl alacsony ágykeretekről nehezebb felállni, mivel a test kezdeti súlypontja nagyon hátul van, és a térdízületek is nagyobb terhelést kapnak. Az ajánlott minimum ülőmagasság felnőtteknél 45 - 50cm. Idősebb személyek esetén ez lehet magasabb is. Túl magasat sem szabad választani mert az meg az ágyra való felülést nehezíti meg. Az ágykeret szélén ülve a láb le kell érjen a földre.

Az ágykeret fejtámláját is érdemes átgondolni. Ha gyakran szokott az ágy támlájának nekidőlve tévét nézni, olvasni vagy laptopozni, célszerű magasabb döntött fejtámlát választani. A döntött fejtámla hosszútávon kényelmesebb és jobban követi a gerinc görbületét.

Bár a fiatalabb generáció körében nagyon népszerű a fejtámla nélküli úgynevezett "futon ágykeret" mi kevésbé ajánljuk használatát. A fejtámla hiánya következtében a párnák gyakran elvándorolnak, esetleg a padlón kötnek ki. Szükség esetén nincs minek nekitámaszkodni.

Gyakran a hálószobák mérete nem túl nagy, és kevés tárolóhely áll rendelkezésre. Ilyenkor praktikus megoldás lehet a beépített ágyneműtartós franciaágy amiben tárolhatjuk ágyneműnket, kisebb-nagyobb tárgyainkat. Viszont számítsunk rá, hogy ilyenkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Sima, hagyományos franciaágyat általában a kedvező ár, vagy esztétikai okok miatt szokták választani.

Kényelem

Mivel az ágykeret fő feladata a napi fáradalmak kompenzálása, a testi és szellemi regeneráció, nem mindegy milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket.

Itt is alapvetően kétféle típust különböztetünk meg. A matraccal egybeépített kárpitos, és a matractól független ágyak közül választhatunk. Bár a kárpitos franciaágyak kedvezőbb árúak azonban egy típuson belül a legtöbbször nem lehet eltérő komfort választani. A külön matracos megoldás előnye a testre szabott matrac kiválasztása. Alvástípus, testsúly, szerint mindenki megtalálhatja a számára ideális matracot.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy egybe nagy matrac, vagy két különálló kis matrac legyen benne. Praktikai szempontból általában két kis matrac használatát ajánlunk. Könnyebb a kezelhetőségük, és az eltérő igényeknek megfelelő matracokat lehet alkalmazni. Viszont kezdő szülőknél ahol a gyermekek még bekéredzkednek éjjel az ágyba, vagy olyan pároknál akik szorosan összebújva alszanak, érdemes egybe nagy matracot választani.

Természetesen bármelyik ágykeretünk rendelhető franciaágy méretben.