Üzleteink Április 7-től újra nyitva vannak!
Tavaszi raktárkisöprés akció
Termékek ingyenes házhozszállítása Magyarország területén nyolcvanezer forint feletti vásárlás esetén
Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás
Alvászavar
Matrac Ász
Matrac Ász
2015.10.26 23:28
Fogcsikorgás töri meg az éjszaka csendjét

Fogcsikorgás töri meg az éjszaka csendjét

Minden második embernél előfordult már, hogy csikorgatta a fogát, de egyes felmérések szerint még ennél is durvább a helyzet. A felnőtt lakosság 50-95%-a bajlódhat fogcsikorgatással

Fogcsikorgás töri meg az éjszaka csendjét…

… minden második embernél, de egyes felmérések szerint még ennél is durvább a helyzet. A felnőtt lakosság 60-90%-a bajlódhat fogcsikorgatással és minden ötödik gyerek is érintett a jelenségben.

A kiváltó okok nem teljesen ismertek, bizonyos jelek azonban arra engednek következtetni, hogy a fogcsikorgatás (bruxizmus) a szervezet egyfajta válasza a megnövekedett stresszre. Az idegesség, a harag és természetesen a fájdalom is okozhatja, de az alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek (antidepresszánsok) szedése, valamint a fogsor hibás illeszkedése is kiváltó ok lehet.

Gyerekeknél gyakran a megfázás, vagy más fertőzés miatt alakul ki a fogcsikorgatás, de a szülők érintettsége is növeli a jelenség megjelenésének valószínűségét.

Egyes kutatások szerint a kényszeres személyiségű, túlságosan erős önkontroll alatt álló, precíz vagy agresszív természetű embereknél gyakrabban fejlődik ki a bruxizmus.

A fogcsikorgatás tünetei és jelei a legkülönbözőbbek lehetnek az egyszerű kellemetlenségtől kezdve egészen az orvosi értelemben veszélyesnek számító állapotig.

Mindenesetre ha valaki csikorgatja a fogát, érdemes megbeszélnie ezt a problémát a fogorvossal, és az orvos tanácsa alapján kiválasztani a megfelelő kezelési módot.