Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, Paypal

Ingyenes Házhozszállítás

80 000,-Ft feletti vásárlás esetén

Egészségpénztár

Matracvásárlás egészségpénztárra

Megbízható Bolthálózat

Profi szaktanácsadás 2008 -óta

Alvászavar
Matrac Ász
Matrac Ász
2015.10.26 23:28
Fogcsikorgás töri meg az éjszaka csendjét

Fogcsikorgás töri meg az éjszaka csendjét

Minden második embernél előfordult már, hogy csikorgatta a fogát, de egyes felmérések szerint még ennél is durvább a helyzet. A felnőtt lakosság 50-95%-a bajlódhat fogcsikorgatással

Fogcsikorgás töri meg az éjszaka csendjét…

… minden második embernél, de egyes felmérések szerint még ennél is durvább a helyzet. A felnőtt lakosság 60-90%-a bajlódhat fogcsikorgatással és minden ötödik gyerek is érintett a jelenségben.

A kiváltó okok nem teljesen ismertek, bizonyos jelek azonban arra engednek következtetni, hogy a fogcsikorgatás (bruxizmus) a szervezet egyfajta válasza a megnövekedett stresszre. Az idegesség, a harag és természetesen a fájdalom is okozhatja, de az alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek (antidepresszánsok) szedése, valamint a fogsor hibás illeszkedése is kiváltó ok lehet.

Gyerekeknél gyakran a megfázás, vagy más fertőzés miatt alakul ki a fogcsikorgatás, de a szülők érintettsége is növeli a jelenség megjelenésének valószínűségét.

Egyes kutatások szerint a kényszeres személyiségű, túlságosan erős önkontroll alatt álló, precíz vagy agresszív természetű embereknél gyakrabban fejlődik ki a bruxizmus.

A fogcsikorgatás tünetei és jelei a legkülönbözőbbek lehetnek az egyszerű kellemetlenségtől kezdve egészen az orvosi értelemben veszélyesnek számító állapotig.

Mindenesetre ha valaki csikorgatja a fogát, érdemes megbeszélnie ezt a problémát a fogorvossal, és az orvos tanácsa alapján kiválasztani a megfelelő kezelési módot.