Üzleteink Április 7-től újra nyitva vannak!
Tavaszi raktárkisöprés akció
Termékek ingyenes házhozszállítása Magyarország területén nyolcvanezer forint feletti vásárlás esetén
Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás
Alvászavar
Matrac Ász
Matrac Ász
2015.10.02 23:23
Alváshiány káros hatásai

Alváshiány káros hatásai

Ha nem tudunk aludni, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Az alvás alatt regenerálódik a szervezetünk, sejtszinten épülünk újjá, mind mentálisan, mind pedig fizikai szinten újulunk meg az alvás hatására.

Ha nem tudunk aludni, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Az alvás alatt regenerálódik a szervezetünk, sejtszinten épülünk újjá, mind mentálisan, mind pedig fizikai szinten újulunk meg az alvás hatására. Az, hogy mennyit és mikor alszunk, a napi ritmusunk határozza meg. Az agyunkban egy tökéletes rendszer működik, ami szabályozza az alvásunkat és az ébrenléti időnket annak függvényében, hogy világos vagy sötét van. Normál esetben szinkronban vagyunk a természettel és amint lemegy a nap, mi is nyugalmi állapotba kerülünk, majd álmosak leszünk és elalszunk. Ilyenkor melatonin hormon szabadul fel a szervezetünkben és ennek hatására érjük el a nyugodt és békés alvást.

Amióta feltalálták a lámpát, azóta kissé felborult az alvás és ébrenléti ritmusunk. Később fekszünk és korábban kelünk, így sokszor kialvatlanul kerülünk ki a napi forgatagba.

Az alvás ideje egy olyan létfontosságú idő, amikor az immunrendszerünknek lehetősége nyílik, hogy elbánjon a vírusokkal, baktériumokkal, begyógyíthatja a sebeket, illetve feldolgozhatja azokat az eseményeket, amelyek értek bennünket a nap folyamán. A hipofízis az alvás idején szabadítja fel a növekedési hormont, mely többek között azért is felelős, hogy a sérült sejteket regenerálja.

Manapság nagyon sokan panaszkodnak álmatlanságról. Először Edison lámpája zavart be a békés álmunkba, majd a stressz, a helytelen táplálkozás – mit és mikor eszünk – és az az érzés, hogy semmire sincs időnk. Egyszerűen túlvállaljuk magunkat. A napi 8 óra fontos ahhoz, hogy egészségesek, kiegyensúlyozottak és szépek legyünk.

Ha túl keveset alszunk, megbillen az immunrendszerünk, a napi stresszre adott válaszunk látványosan rosszabbodik, egyszerűen elveszítjük a humorunkat, így a környezet visszajelzése is hátráltatóvá válik a mindennapjainkban. Hanyatlik a koncentrálóképességünk, és ami a leglátványosabb, hogy amikor reggel a tükörbe nézünk, bizony szomorú látvány fogad.