Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, Paypal

Ingyenes Házhozszállítás

80 000,-Ft feletti vásárlás esetén

Egészségpénztár

Matracvásárlás egészségpénztárra

Megbízható Bolthálózat

Profi szaktanácsadás 2008 -óta

Alvászavar
Matrac Ász
Matrac Ász
2015.10.02 23:23
Alváshiány káros hatásai

Alváshiány káros hatásai

Ha nem tudunk aludni, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Az alvás alatt regenerálódik a szervezetünk, sejtszinten épülünk újjá, mind mentálisan, mind pedig fizikai szinten újulunk meg az alvás hatására.

Ha nem tudunk aludni, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Az alvás alatt regenerálódik a szervezetünk, sejtszinten épülünk újjá, mind mentálisan, mind pedig fizikai szinten újulunk meg az alvás hatására. Az, hogy mennyit és mikor alszunk, a napi ritmusunk határozza meg. Az agyunkban egy tökéletes rendszer működik, ami szabályozza az alvásunkat és az ébrenléti időnket annak függvényében, hogy világos vagy sötét van. Normál esetben szinkronban vagyunk a természettel és amint lemegy a nap, mi is nyugalmi állapotba kerülünk, majd álmosak leszünk és elalszunk. Ilyenkor melatonin hormon szabadul fel a szervezetünkben és ennek hatására érjük el a nyugodt és békés alvást.

Amióta feltalálták a lámpát, azóta kissé felborult az alvás és ébrenléti ritmusunk. Később fekszünk és korábban kelünk, így sokszor kialvatlanul kerülünk ki a napi forgatagba.

Az alvás ideje egy olyan létfontosságú idő, amikor az immunrendszerünknek lehetősége nyílik, hogy elbánjon a vírusokkal, baktériumokkal, begyógyíthatja a sebeket, illetve feldolgozhatja azokat az eseményeket, amelyek értek bennünket a nap folyamán. A hipofízis az alvás idején szabadítja fel a növekedési hormont, mely többek között azért is felelős, hogy a sérült sejteket regenerálja.

Manapság nagyon sokan panaszkodnak álmatlanságról. Először Edison lámpája zavart be a békés álmunkba, majd a stressz, a helytelen táplálkozás – mit és mikor eszünk – és az az érzés, hogy semmire sincs időnk. Egyszerűen túlvállaljuk magunkat. A napi 8 óra fontos ahhoz, hogy egészségesek, kiegyensúlyozottak és szépek legyünk.

Ha túl keveset alszunk, megbillen az immunrendszerünk, a napi stresszre adott válaszunk látványosan rosszabbodik, egyszerűen elveszítjük a humorunkat, így a környezet visszajelzése is hátráltatóvá válik a mindennapjainkban. Hanyatlik a koncentrálóképességünk, és ami a leglátványosabb, hogy amikor reggel a tükörbe nézünk, bizony szomorú látvány fogad.