Üzleteink Április 7-től újra nyitva vannak!
Tavaszi raktárkisöprés akció
Termékek ingyenes házhozszállítása Magyarország területén nyolcvanezer forint feletti vásárlás esetén
Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás
Ágykeret cikkek
Matrac Ász
Matrac Ász
2019.11.08 23:40
Eltérő bútor színek

Eltérő bútor színek

A régebben vásárolt fenyőágy mellé egy újabb kiegészítőt szeretne. Adódik a kérdés, hogy esztétikailag nem lesz-e a régi és az új natúr színű bútor között színeltérés?

Heti gyakorisággal többször felkeresnek minket korábbi vásárlóink, hogy régebben vásárolt fenyő ágyuk mellé egy újabb kiegészítőt ( éjjeliszekrény, ágyneműtartó, komód stb. ) szeretnének. Adódik a kérdés, hogy esztétikailag nem lesz-e a régi és az új natúr színű bútor között színeltérés?

Nincs ok az aggodalomra, a fenyőbútorok elszíneződése egy természetes folyamat, amelyet érésnek nevez az asztalosipar. A természetes anyagokra jellemző, hogy az idők folyamán változnak, melynek következménye a színváltozás is. Ilyenek tulajdonsággal bírnak a tömör fenyőbútorok is, idővel náluk is lejátszódik ez az érési folyamat. A natúr fenyő a természetes fénytől, ill. annak UV ( ultraviola ) tartományától be szokott sárgulni, még akkor is, ha színtelen lakkal van lekenve. A kezdetben halovány színű fenyőbútorunk kellemes, összetéveszthetetlen sárgás-barnás árnyalatot vesz fel, amelyet semmilyen mesterséges úton nem lehet előállítani.

Az érési folyamatban sok egyéb tényező is közreműködik ( szobahőmérséklet, páratartalom stb. ), de alapvetően kijelenthető, hogy általában a nálunk vásárolt ágykeretek és kiegészítőik egy éves korukra érik el ezt az igazán kellemes, egyedi színt, ezt követően már nem lesz radikális a felület változása.

Az új fenyőbútor azonban még friss színében fog pompázni, így ha a két darabot ( régit és az újat ) egymás mellé helyezzük el, akkor bizony észrevehető válik a különbség. Ez azonban egy olyan probléma, amit házilag bárki orvosolni tud. Alig egy esztendő szükséges ahhoz, hogy a két szín közötti különbség annyira lecsökkenjen, hogy az már ne legyen zavaró. Ha azonban nem szeretnénk kivárni ezt az egy évet, felgyorsíthatjuk a folyamatot: a régi, mélyebb, érettebb színű fenyőbútort a lakás egy olyan pontjára helyezzük át, ahol kevésbé éri a napsugárzás. Ezzel egy időben az új bútor helyéül egy világosabb, naposabb részt válasszunk, így a kettejük közötti szín-és árnyalatkülönbség gyorsan eltűnik.

Egy dologra fontos, hogy vigyázzunk, az újonnan vásárolt fenyő éjjeliszekrény vagy komód - éretlensége folytán - igen érzékeny a ráhelyezett dísztárgyakra, így ha ilyen kiegészítőket helyezünk el rajtuk ( pl váza, terítő ), akkor készüljünk fel, hogy ezek kontúrjai pár hét alatt "beleégnek" a fenyőbútorok felületébe. Tehát legyünk minimalisták a díszítések területén a színösszeérésig, egy év után pedig már ezzel a veszéllyel sem kell számolnunk, nyugodtan ráhelyezhetünk bármilyen tárgyat, anélkül, hogy a kontúrokkal számolni kellene.