Üzleteink Április 7-től újra nyitva vannak!
Tavaszi raktárkisöprés akció
Termékek ingyenes házhozszállítása Magyarország területén nyolcvanezer forint feletti vásárlás esetén
Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás
További érdekes bejegyzések
Matrac Ász
Matrac Ász
2015.09.30 23:21
A csigáknak nincs szükségük rendszeres alvásra

A csigáknak nincs szükségük rendszeres alvásra

A csigáknak az állatok többségével ellentétben nincs szükségük rendszeres alvásra. Az alvás fontos szerepet játszik számos élettani folyamatban, így az emlék rögzülésében, ám a puhatestűek életmódja nem igényel túl nagy "mentális" erőfeszítést

A fény vagy annak a hiánya semmilyen befolyással nem bír a puhatestűek alvásciklusára.

A csigák esetében nem lehet beszélni a cirkadián ritmusról (24 órás alvásciklusról), egyes egyedeiknél ugyanis egy-egy "nap" 48 vagy akár 72 órából is állhat. Ennek keretében 13-15 óra alatt hét alvási periódusuk volt, majd 30 órányi szakadatlan aktivitás következett, ráadásul a kimaradt alvást sem kellett pótolniuk.

A csigáknak az állatok többségével ellentétben nincs szükségük rendszeres alvásra. Az alvás fontos szerepet játszik számos élettani folyamatban, így az emlék rögzülésében, ám a puhatestűek életmódja nem igényel túl nagy "mentális" erőfeszítést, így szabályozniuk sem kell túlzottan az alvásukat. Ugyanakkor az olyan egyszerű teremtményekkel végzett vizsgálatok, mint amilyenek a csigák, segítenek megérteni az alvás sejtszintű folyamatait.