Biztonságos gyors fizetés

SimplePay, Paypal

Ingyenes Házhozszállítás

80 000,-Ft feletti vásárlás esetén

Egészségpénztár

Matracvásárlás egészségpénztárra

Megbízható Bolthálózat

Profi szaktanácsadás 2008 -óta

Matracos Bejegyzések
Matrac Ász
Matrac Ász
2020.04.04 23:43
Terhesség alatt tartós derékfájás

Terhesség alatt tartós derékfájás

Fáj a derék, fáj a boka, a csípő, a térd? Mindegyik tünet együtt járhat a kismamasággal. De vajon miért? Talán ez az egyik legjellemzőbb probléma a terhesség alatt.

Fáj a derék, fáj a boka, a csípő, a térd? Mindegyik tünet együtt járhat a kismamasággal. De vajon miért?

Talán a legjellemzőbb probléma a terhesség alatt a - sokszor tartós - derékfájás. A növekvő méh és benne a magzat előre billenti a medencét ("pucsító helyzet"). Ez együtt járhat a derék-, majd a háti gerincgörbület fokozódásával. Ezt fokozza az emlők megnagyobbodása, mely le-és előre húzza a hátat, a vállakat és a nyakat, ahol a túlterhelés miatt fájdalmak alakulhatnak ki.

Ráadásul a terhesség utolsó szakaszában a szülést előkészíti a relaxin nevű hormon termelődése. Ez lehetővé teszi a medence tágulását, ugyanakkor rontja az összes tartószalag adta stabilitást is.

De a gerinchez hasonlóan sokszor egyéb ízületek is megsínylik a várandósságot, főleg a teherviselő ízületek, mint a boka, a térd és csípő. A túlterhelés, az instabilitás és a fokozott gyulladáskészség miatt visszatérő fájdalmak, folyadékgyülem és emiatt mozgáskorlátozottság alakulhat ki. Az érintett ízület megtelik folyadékkal, feszül az ízületi tok. Gyulladás esetén a nyugalomba helyezés segít.

Érdekes, hogy a szülés után általában ezek a tünetek meg is szűnnek. A stabilizáló izmok erősítésével pedig megelőzhetőek, például egyensúly gyakorlatok gyakorlásával.