Üzleteink Április 7-től újra nyitva vannak!
Tavaszi raktárkisöprés akció
Termékek ingyenes házhozszállítása Magyarország területén nyolcvanezer forint feletti vásárlás esetén
Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás
Matracos Bejegyzések
Matrac Ász
Matrac Ász
2020.04.04 23:43
Terhesség alatt tartós derékfájás

Terhesség alatt tartós derékfájás

Fáj a derék, fáj a boka, a csípő, a térd? Mindegyik tünet együtt járhat a kismamasággal. De vajon miért? Talán ez az egyik legjellemzőbb probléma a terhesség alatt.

Fáj a derék, fáj a boka, a csípő, a térd? Mindegyik tünet együtt járhat a kismamasággal. De vajon miért?

Talán a legjellemzőbb probléma a terhesség alatt a - sokszor tartós - derékfájás. A növekvő méh és benne a magzat előre billenti a medencét ("pucsító helyzet"). Ez együtt járhat a derék-, majd a háti gerincgörbület fokozódásával. Ezt fokozza az emlők megnagyobbodása, mely le-és előre húzza a hátat, a vállakat és a nyakat, ahol a túlterhelés miatt fájdalmak alakulhatnak ki.

Ráadásul a terhesség utolsó szakaszában a szülést előkészíti a relaxin nevű hormon termelődése. Ez lehetővé teszi a medence tágulását, ugyanakkor rontja az összes tartószalag adta stabilitást is.

De a gerinchez hasonlóan sokszor egyéb ízületek is megsínylik a várandósságot, főleg a teherviselő ízületek, mint a boka, a térd és csípő. A túlterhelés, az instabilitás és a fokozott gyulladáskészség miatt visszatérő fájdalmak, folyadékgyülem és emiatt mozgáskorlátozottság alakulhat ki. Az érintett ízület megtelik folyadékkal, feszül az ízületi tok. Gyulladás esetén a nyugalomba helyezés segít.

Érdekes, hogy a szülés után általában ezek a tünetek meg is szűnnek. A stabilizáló izmok erősítésével pedig megelőzhetőek, például egyensúly gyakorlatok gyakorlásával.