Üzleteink Április 7-től újra nyitva vannak!
Tavaszi raktárkisöprés akció
Termékek ingyenes házhozszállítása Magyarország területén nyolcvanezer forint feletti vásárlás esetén
Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás Nagy Lajos Király út 136 végkiárusítás
Egészséges alvás
Matrac Ász
Matrac Ász
2016.07.18 23:37
Hálószobánkban használt színek hatása

Hálószobánkban használt színek hatása

Sokan hajlamosak steril környezetet teremteni a hálószobába: minden fehér, a falaktól az ágyneműig. Pedig lehet itt is okosan bánni a színekkel, anélkül, hogy zavarná az álmunkat!

Sokan hajlamosak steril környezetet teremteni a hálószobába: minden fehér, a falaktól az ágyneműig. Pedig lehet itt is okosan bánni a színekkel, anélkül, hogy zavarná az álmunkat!

Általános elv, hogy a semleges, pasztellszínek nyugtatóan hatnak az emberre, ezért ezek a leggyakoribb hálószobaszínek: fehér, krémszín vagy valamely élénkebb szín egészen világos árnyalata. Amikor azonban színekről beszélünk, nemcsak a falakra gondolunk, a bútorok és a szövetek, esetleg kiegészítő berendezési tárgyak is ugyanakkora szerepet játszanak. Döntsük el, mit színezünk és mi marad semleges: ha a fal világos, akkor a bútorok lehetnek merészebbek, ha viszont a fal sötét színt - például a vörös valamely árnyalatát - kap, akkor a kiegészítők legyenek minél világosabbak.

Divatosak az úgynevezett földszínek: a homok, egy leheletnyi barnával kevert szürke, vagy a zöld finom, visszafogott árnyalata. Ezzel magát a természetet, vagyis a harmóniát, nyugalmat varázsolhatjuk a hálószobába. Ne legyen viszont túlzottan élénk, mert ez az elalvás előtti lassú „kikapcsolást” akadályozza, inkább a halvány színekkel próbáljunk játszani.

Ha egymástól csak kismértékben eltérő színeket és árnyalatokat használunk, akkor az harmóniát sugall, a kontrasztos színek variációja ezzel szemben merész, de sokakban feszültséget kelthet, tehát óvatosan használjuk. A falfestésnél ügyeljünk az alábbi szabályra: a világos szín tágítja, a sötét összenyomja a teret, kis kuckóhoz ne használjunk például mélyvörös tónust! Ha a fal és a plafon egyforma színű, olyan érzést kelt, mint egy doboz: legyen különbség köztük! A határvonalhoz tegyünk díszcsíkot, nemcsak takar, de fel is dobja a hangulatot.

A napszíneket – sárga, narancs – lehetőleg kerüljük a hálóban, vagy nagyon finoman bánjunk vele, frissítő szín. A kék árnyalatai sem elvetendők, de tudni kell, hogy mivel hideg szín, didergést okozhat akkor is, ha a hőmérséklet megfelelő lenne az alváshoz. Keverje valamilyen meleg színnel, így a nyugtató hatás érvényesül, de a hidegérzet elmarad. Nem véletlenül vált olyan divatossá az utóbbi években a kék és a sárga kombinációja: egymás negatív hatásait tompítják, és mindkettő pozitív hatása kellően érvényesülhet.

Apróságnak tűnik, de ritkán gondolunk rá tudatosan: a lepedő nyugodtan igazodhat az ágynemű színéhez, nem kell mindenáron fehérnek lennie.

Néhány szín hatása:

Zöld – a szellemi munkát és a döntéshozatalt segíti. Egyúttal megnyugtat és egyfajta reményt is kelt.

Semleges a feketével – a kontraszt inspirálja a gondolatokat, de a túl sok fekete rosszkedvűvé tehet.

Lila – orgonát és levendulát idézve a természetet hozza a lakásba, megnyugtat. Az álomlátók színeként is emlegetik. Titokzatos és merész.

Vörös – élénkít, ezért a hálóban bánjunk vele csínján, de ügyesen adagolva jó hatással lesz az érzékiségre.

Sárga, narancs – élénkít, felfrissít, vidámmá tesz.